click click

ikut momo jom

28 March 2011

kentang kalau bakor bakor sedap sangat nyummmyy

Lihat gambar di bawah ini..apa yang anda lihat?

Ini adalah keluarga kentang. Ada pak kentang, mak kentang, abang kentang, adik kentang, nenek kentang, kakak kentang, atuk kentang dan ramai lagi ! Jawapan anda sama?Bagus..anda sangat pintar mencuri idea momo. HEHE


Baiklah puan-puan dan pembaca belog ini, hari ini momo dengan bangganya ingin berkongsi resepi masak-masak khas di blog 'Jumping Momochan'


Bahan yang kita perlukan adalah
~3 buah keluarga kentang yang sudah dibuang kulitnya dan dibasuh sebersihnya.
~garam secukup rasa
~black/white paper
~kertas foil atau apa-apa kertas yang boleh digunakan untuk membalut.surat khabar pun boleh kalau nak kena keracunan makanan la.
~1 sudu atau 1 sudu makan serbuk kuah potato. Instant gravy la..tu pun tak tahu ke? wekkkk~

Benda ni la gravy tu...bukan garfu la ! ketuk dengan senduk jadi beruk kang.
Kita perlukannya sebab nak jadi macam ni laaa...
v
v
v
v



Meleleh air liur ni...hadoiihh sedap !

Cara-cara:
-kentang tu salut dengan garam & white/paper
-balut dengan foil
-bakar sehingga masak
(korang agak-agak la tau,macam dalam math trial & error)



BAKAR ye....kalau kentang sebesar ini pun bagus juga kan???

Besar ni momo nak makan seorang korang takyah datang dekat-dekat. Pergi jauh-jauh.Grrrr~*tunjuk gigi tajam*

Bila da 'kite bakor! kite bakor! ' angkat slow-slow buka foil tu..woooh wooohhh asap keluar la..ngeeeehh. Kita penyek penyek kan dia tau. Jangan kasihankan kentang tu, pentingkan perut kita ni yee.




Sedapnya tengok picca ni...sabar lah hati tunggu balik rumah nanti 15 jam nak spend time in the kitchen.

Kalau malas nak penyet kan, kentang tu sapu dengan mayonnis lepas tu gigit laju-laju macam arnab makan carrot.
Heeee~ nanti gigi depan korang besar.HEHE

ok itu je nak cerita, sebab tak sabar nak buat bile da balik rumah nanti.
Last paper momo 1/5 so maybe balik the same day or the next day.heee~
ok GOODLUCK kepada semua yang akan menghadapi peperiksaan tidak lama lagi! All the best!
ciao~

picca: Uncle Google

6 comments:

Anna Syue Fashion House said...

Nice blog.. tak bosan baca blog u. Keep it up dear!!!! Hilang jgk bosan i...heeee =)

momochan said...

hehhehe okay anna thanks :)

~Kirin Selama Perak~ said...

agak2 KSP boleh rasa by ur handmade tak?
:)

momochan said...

KSP: kalau momo rajin boleeeehh la.HUHU

udin said...

best2.. sodap ni.. boleh wat berniaga ni.. hehe..

momochan said...

udin:hehee sila la buat...kalau momo dtg kedai nak mkn free boleh?hehehe

Template by:

Free Blog Templates

Hak milik JUMPING MOMOCHAN